Brand

Zo zag het er enkele weken geleden nog uit. Met een mooi opschrift, HOOP DOET LEVEN!

huisSJARELstraatkleur2

Exact een jaar geleden, Marcella & Sjarel waren toen 55 jaar getrouwd, en er was Scheldewijding annex rommelmarkt. Toen tekende ik dit:

36_scheldewijding2012winkeltje55jaar

Van op dezelfde plek getekend, is wat je hieronder ziet, wat er vandaag nog overblijft. Duizend versies van het drama zijn al de ronde gegaan. Dit is het ware verhaal: Sjarel en Marcella hadden dit jaar tijdens de Scheldewijding zo graag hun voorraad elektrische toestelletjes verkocht op de rommelmarkt. Rudi, de goede ziel die er voor in zou staan dat zijn ouders “genen brol” verkochten, heeft enkele dagen voor het feest de toestellen nog willen testen. Helaas bleken de leidingen daar niet tegen bestand. Geen huis meer, geen verkoop, geen feest want zoals Marcella mij in betere tijden ooit vertelde; ’t is treurig voor een commercant niet te kunnen verkopen.”

huisMARCELLArommelmarkt

Een monument in het dorp is verdwenen, maar niemand vergeet Sjarel en Marcella. En de katjes die nu rusteloos rond het huis dolen, op zoek naar het kattendeurtje dat er niet meer is. De buren brengen dagelijks brokken en vers vlees.
Maar het leven gaat verder, terwijl ik onderstaande tekening maak komt de controleur de meterstand opnemen. Want een geluk bij een ongeluk, de elektriciteitsmeter heeft de brand doorstaan. Electrabel (of zoals Marcella zegt, “den EBES”) is van ’t principe, goede rekeningen maken goede vrienden. Zij letten wel op hun kleintjes. Op de achtergrond zie je de torens van “den EBES” voor wie ook na 2015 de toekomst er stralend uit blijft zien.

marcellaRUINE